Verzorging bloemen en planten

Bloemen verzorging

Een bos bloemen zorgt voor de mooiste kleuren in huis. Kies bijvoorbeeld voor een prachtig sierlijk boeket. Een bos op tafel ziet er gezellig uit en een boeket weggeven of ontvangen is altijd leuk! Wij krijgen vaak de vraag: hoe lang kun je bloemen bewaren? Hoe zorg je er nou voor dat dat prachtige bos bloemen zo lang mogelijk bloeit? Wij hebben de beste tips om het maximale uit een boeket te halen.

 

Bloemen zijn niet alleen leuk om te zien maar dragen bij aan de gezondheid van de mens. Ze hebben een positieve invloed op de stemming. Bloemen op kantoor kunnen de werksfeer verbeteren en daardoor stress verminderen. Om ze zo lang mogelijk goed te houden, vindt u hier enkele bloemen verzorgtips over “verzorging bloemen en planten”.

Snijbloemen

Zorg dat u de bloemstelen van snijbloemen schuin afsnijdt, met als doel om het (wond)oppervlak te vergroten, waardoor de stengel meer water en voedingsstoffen op kan nemen. U dient te snijden en niet te knippen! Met een schaar worden de vaatbundels dichtgedrukt en kunnen de bloemen minder water opnemen.

Zorg dat u het water niet te koud of te warm in de vaas doet. Bloemen met stugge of houterige stengels geven de voorkeur aan koel leidingwater, maar rozen en zonnebloemen houden van handwarm water. En gebruik altijd een schone vaas! Probeer de vaas en het water ook schoon te houden, zodat uw bloemen langer mooi blijven.

TIP: Voeg enkele druppels chloor toe aan een liter water. Zo voorkomt u bacteriegroei in uw bloemenvaas.

Voeding

Bij uw boeket krijgt u meestal een zakje snijbloemen voeding, dat zorgvuldig is samengesteld. De bestanddelen zorgen er met name voor dat de celwand gehard wordt. Hierdoor verliest ze minder snel vocht, waardoor uw bloemen minder snel slap worden.

Standplaats

De beste standplaats voor uw bos bloemen moet voldoen aan de volgende punten:
• koel;
• niet in de felle zon;
• niet boven een verwarmingsbron;
• niet op de tocht;
• op een plek waar u ze goed kunt zien, zodat u er veel plezier van heeft!
Wilt u een bos bloemen even bewaren om later cadeau te doen? Dan kunt u de bloemen het beste in een koele, donkere en vorstvrije ruimte bewaren.

Bloembollen

De tulp, hyacint, krokus, narcis en het blauwe druifje zijn voorbeelden van sierbolgewassen. Deze worden in droge toestand verhandeld, zodat de groei stil komt te staan. Eenmaal bij de bloemist worden ze in een klein laagje water gezet.

De stengels van bolgewassen hebben sterk de neiging om een witte aanslag te krijgen op het gedeelte wat met water in aanraking is geweest. Kort de stengel daarom na aankoop minimaal 5 cm in.

Tulpen kunnen nadat ze vocht hebben gekregen heel snel gaan groeien, met als gevolg dat ze krom gaan staan. Plaats ze daarom in een diepe vaas met maximaal 5 cm water en gebruik snijbloemenvoeding.

TIP: Als uw tulpen (te snel) krom gaan groeien, rol ze dan in bakpapier. Zet ze minimaal 3 uur op een koele plaats in een laagje koel water. Kort daarna de stengel opnieuw 5 cm in.

Planten verzorging

Elke plant kent zijn eigen verzorging. De ene kamerplant houdt van veel licht, terwijl de andere graag op een schaduwrijke plek staan. Hieronder vindt u vier verzorgingstips voor kamerplanten, zodat ze lang gezond en groen blijven!

Tip 1: gebruik niet teveel water

Per plant verschilt het hoeveel water die nodig heeft. Overbodig water kan eventueel opgenomen worden door potscherven of absorberende korrels onder in de planten pot. Liever geen risico? Neem dan leerachtige planten (zoals hulst), deze soorten hebben weinig onderhoud nodig.

Tip 2: licht en warmte

Groene planten kunnen over het algemeen goed tegen donkere plekken in huis. Andere planten hebben veel licht nodig, maar zet ze niet in de volle zon! Te dicht bij de verwarming of bij het raam is ook geen goed plan!

Tip 3: plantaarde

Kamerplanten hebben behoefte aan voeding, vooral aan natuurlijke mineralen en zouten. Zet ze dus in de juiste soort aarde, dit staat op het etiket of vraag het aan een medewerker in onze winkel.

Tip 4: druppelbevloeiing

Druppelbevloeiing is een goede manier om de kamerplanten altijd van voldoende water te voorzien. Deze zijn te koop, maar u kunt ze ook zelf maken:

1. Pak een klein waterflesje (0,5L) en knip hier een groot stuk af tot u een soort trechter overhoudt.
2. Boor een klein gaatje in de dop, waar druppels water doorheen kunnen.
3. Duw de afgeknipte waterfles in de aarde bij de kamerplant en giet hier wat water in.

Vragen over verzorging bloemen en planten?

Heeft u nog vragen over “verzorging bloemen en planten”, chloor bij bloemenwater, het onderhoud van uw planten of hoe u uw bos bloemen het beste zo lang mogelijk goed kunt houden, we adviseren u graag! Bezoek één van onze winkels of neem contact met ons op.

Contact

Heb je een
vraag?

Kom langs in de winkel of neem contact met ons op! Bel naar 085-4822600 of vul het contactformulier in.